Full „Amino-Liver” bojli

Február vége-március eleje sokak számára a szezonkezdetre szánt bojlik elkészítésének az időszaka. Tamás barátommal mi is úgy döntöttünk, hogy „legurítunk” néhány kilót. Szerettünk volna valami egyedit kipróbálni, ezért kétféle CFB mix keverésékéből készítettük: 50% Full Amino + 50 % Full Liver. Mivel mindkét mix nagyon karakteres illattal rendelkezik és sok természetes kivonatot használtunk, ezért aroma nélkül készítettük.

 

Hozzávalók 4 kg mix-re számítva:

-2 kg Full Amino mix

-2 kb Full Liver mix

-100 ml lazacolaj

-80 ml folyékony Carp Stimulte liquid

-80 ml Amino-Liver Extract Liquid

-80 ml Liquid Liver Extract

-40 gr Betain

-40 gr Carp Amino

-40 gr Carp Stimulate Powder

-12 gr édesítő

-120 gr só

-kb. 40 db M-es méretű tojás

 

Következzen néhány kép a gyártás menetéről:

 

Full „Amino-Liver” bojli

A munkaasztal

 

Full „Amino-Liver” bojli

A feltört tojások

 

Full „Amino-Liver” bojli

A felhasznált folyékony összetevők

 

Full „Amino-Liver” bojli

A por összetevők és a liquid-ek a tojáshoz adagolva

 

Full „Amino-Liver” bojli

Kezdődhet a keverés, és a mix adagolása

 

Full „Amino-Liver” bojli

Én mindig a tojáshoz és a folyékony összetevőkhöz adagolom a szárazanyagot. Egy ideig tudunk a keverőszárral dolgozni, de egy bizonyos szint után már kézzel kell folytatnunk a keverést és a dagasztást.

Full „Amino-Liver” bojli

Kezdődhet a kézi dagasztás és a maradék szárazanyag hozzáadása. Akkor lesz jó a tészta, ha kellően homogén állagú és nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához.

Full „Amino-Liver” bojli

A kész massza

 

Kb. 10 perce csomagoljuk egy nejlonba a tésztát és hagyjuk állni, hogy a mixben lévő apró magok fel tudják venni a nedvességet. Mivel elég sokat képesek közben felszívni, én egy mindig egy kicsit lágyabbra szoktam hagyni a tésztát, így a 10 perc elteltével tökéletesen formázható anyagot kapunk.

Full „Amino-Liver” bojli

Ezután következik a hurkák kinyomása, amihez egy mezei kézzel tekerhető húsdarálót és egy méretre vágott csőrt használunk.

Full „Amino-Liver” bojli

Full „Amino-Liver” bojli

20 mm átmérőjű csalikat gyártottunk

 

Full „Amino-Liver” bojli

A főzést egy fritőz segítségével oldottuk meg

 

Full „Amino-Liver” bojli

20 mm-es Full „Amino-Liver” főzés után

 

Full „Amino-Liver” bojli

Néhány óra száradás után bezacskózzuk és fagyasztjuk a bojlikat, így hosszú ideig tárolhatók

 

Borics Péter és Szántai Tamás

CFB Team - Barátságban a halakkal