Full „Amino-Liver” bojli
Február vége-március eleje sokak számára a szezonkezdetre szánt bojlik elkészítésének az időszaka. Tamás barátommal mi is úgy döntöttünk, hogy „legurítunk” néhány kilót. Szerettünk volna valami egyedit kipróbálni, ezért kétféle CFB mix keverésékéből készítettük: 50% Full Amino + 50 % Full Liver. Mivel mindkét mix nagyon karakteres illattal rendelkezik és sok természetes kivonatot használtunk, ezért aroma nélkül készítettük.
Hozzávalók 4 kg mix-re számítva:
-2 kg Full Amino mix
-2 kb Full Liver mix
-100 ml lazacolaj
-80 ml folyékony Carp Stimulte liquid
-80 ml Amino-Liver Extract Liquid
-80 ml Liquid Liver Extract
-40 gr Betain
-40 gr Carp Amino
-40 gr Carp Stimulate Powder
-12 gr édesítő
-120 gr só
-kb. 40 db M-es méretű tojás
Következzen néhány kép a gyártás menetéről:
A munkaasztal
A feltört tojások
A felhasznált folyékony összetevők
A por összetevők és a liquid-ek a tojáshoz adagolva
Kezdődhet a keverés, és a mix adagolása
Én mindig a tojáshoz és a folyékony összetevőkhöz adagolom a szárazanyagot. Egy ideig tudunk a keverőszárral dolgozni, de egy bizonyos szint után már kézzel kell folytatnunk a keverést és a dagasztást.
Kezdődhet a kézi dagasztás és a maradék szárazanyag hozzáadása. Akkor lesz jó a tészta, ha kellően homogén állagú és nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához.
A kész massza
Kb. 10 perce csomagoljuk egy nejlonba a tésztát és hagyjuk állni, hogy a mixben lévő apró magok fel tudják venni a nedvességet. Mivel elég sokat képesek közben felszívni, én egy mindig egy kicsit lágyabbra szoktam hagyni a tésztát, így a 10 perc elteltével tökéletesen formázható anyagot kapunk.
Ezután következik a hurkák kinyomása, amihez egy mezei kézzel tekerhető húsdarálót és egy méretre vágott csőrt használunk.
20 mm átmérőjű csalikat gyártottunk
A főzést egy fritőz segítségével oldottuk meg
20 mm-es Full „Amino-Liver” főzés után
Néhány óra száradás után bezacskózzuk és fagyasztjuk a bojlikat, így hosszú ideig tárolhatók
Borics Péter és Szántai Tamás
CFB Team - Barátságban a halakkal